Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kiitos palautteestasi!

Voit sulkea lomakkeen.

Jokin meni vikaan. Kokeilethan lomakkeen lähettämistä uudelleen.
Löysitkö tiedon?
No items found.
Blogit
18.6.2025

Oppimisen apuvälineet auttavat, kunhan ne ensin löydetään

Tiedätkö sinä, mitä tarkoitetaan oppimisen apuvälineillä ja mihin kaikkeen niitä voidaan hyödyntää? Rehellisesti voin myöntää, etten tiennyt tarkalleen minäkään, vaikka työskentelen oppimisvaikeuksien parissa. Tämä tunnustukseni paljastaa merkittävän pullonkaulan aiheen ympärillä, mitä valaisee myös tuore tutkimus.

Kuntoutussäätiön, Erilaisten oppijoiden liiton ja Nyyti ry:n tekemä tuore tutkimus paljastaa, että oppimisen apuvälineitä ei hyödynnetä tai tunneta oppimisympäristöissä tarpeeksi hyvin, vaikka ne voisivat helpottaa lukemista, kirjoittamista ja tiedon käsittelyä huomattavasti. Kyse ei ole siitä, etteikö apuvälineitä olisi olemassa tai etteivätkö ne toimisi. Tiedon puute on ongelman ytimessä.  

”Vaikeinta on ollut tiedostaa tarve näille apukeinoille. Olen oppinut ne itsenäisesti monen mutkan kautta.”  

Näin totesi eräs vastaaja kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten oppimista tukevia apuvälineitä käytetään eri opintopoluilla. Vastaajia tutkimuksessa oli yhteensä 238, joista 157 kertoi kokevansa oppimisvaikeuksia joko diagnoosiin tai omaan kokemukseen pohjautuen. Tutkimuksen tavoitteena oli hahmottaa, millä tolalla Suomessa oppimisen apuvälineiden hyödyntäminen on. Tulokset olivat havahduttavia.  

Tutkimus paljastaa: oppimisen apuvälineitä erityisjärjestelyinä saa alle neljä prosenttia  

Yli 80 % vastaajista kertoi käyttävänsä jotakin oppimista helpottavaa apuvälinettä. Digitaaliset ratkaisut kuten ruudunlukijat, puheentunnistus, älymuistiinpanot tai sananselityssovellukset olivat selvästi yleisempiä kuin perinteiset apuvälineet.

Havahduttava löydös on se, että vain puolet vastaajista oli saanut oppimisvaikeuksiinsa erityisjärjestelyjä ja kolmannes ilmoitti, ettei ollut osannut tai uskaltanut niitä pyytää. Oppimisen apuvälineitä oli erityisjärjestelynä saanut vain alle neljä prosenttia vastanneista. Monelle vastaajalle apuvälineet olivat tulleet tutuksi oman aktiivisuuden myötä ilman, että kukaan ohjasi niiden pariin.  

Mikä muuttuu, jos tietoa jaetaan?

Kuvitellaan tilanne, jossa jokaisella opettajalla, opiskelijalla ja opinto-ohjaajalla olisi käsillä perustietoa siitä, millaisia erilaisia apuvälineitä on saatavilla. Tämä voisi ratkaisevasti helpottaa sekä ammattilaisten työtä että myös opiskelijoiden arkea. Yksi apuväline sopii jollekin, toinen toiselle, joten vain kokeilemalla eri keinoja voi kokea kipinän ja huomata, että oppimiseen on mahdollista löytää erilaisia reittejä. Pienikin vinkki tai esimerkki voi avata uuden oven oppimiselle ja yhtä lailla uusia ovia myös opettamiselle. Sen lisäksi, että opettamiseen löytyy apukeinojen kautta erilaisia väyliä, parhaimmillaan apuvälineet voivat tukea opiskelijoiden jaksamista, opinnoissa etenemistä ja mielen hyvinvointia laajemminkin: oppimisen haasteiden vaikutus hyvinvointiin on laaja.  

Tutkimuksen viesti onkin selvä: oppimisen apuvälineistä kannattaa levittää tietoa ja osaamista, jotta kukaan ei jäisi yksin etsimään työkaluja, jotka ovat jo olemassa ja kaikkien ulottuvilla.

”Jokaisesta oppilaitoksesta olisi hyvä löytyä vähintään yksi asiantuntija, joka tukisi ja kouluttaisi henkilöstöä oppimisen apuvälineistä. Näin varmistettaisiin, että välineet ja ohjelmat ovat kaikille saavutettavia”, kiteyttää kehitysajatuksia yksi tutkimuksen tekijöistä, neuropsykologian erikoispsykologi Johanna Nukari.

Kolme oivallusta tästä tutkimuksesta

  1. Tieto on avain. Ongelma ei ole oppimisen apuvälineiden puute tai toimimattomuus, vaan se, ettei niistä tiedetä tarpeeksi.
  2. Apuvälineet helpottavat sekä opiskelijan että opettajan arkea. Apuvälineet sujuvoittavat lukemista, kirjoittamista, tiedonkäsittelyä ja oppimista monella tavalla: apuvälineet voivat helpottaa sekä ammattilaisen että opiskelijan työtä.
  3. Opiskeluyhteisöillä ja opettajilla on merkittävä rooli tiedon jakamisessa. Kun on tietoa tukimahdollisuuksista, yhä useampi voi löytää oman tapansa oppia ilman, että tarvitsee pärjätä ja etsiä ratkaisuja yksin.  

Kirjoittaja

Henna Väänänen
Psykologi
Kuntoutussäätiö

Nukari, J., Martikainen, R., & Tuuttila, L. (2024). Tiedon puute haittaa oppimisvaikeuksia kompensoivien apuvälineiden käyttöä opiskelijoilla. NMI-Bulletin, 34, (4), 28–46.

Välineitä lukemisen tueksi -infograafi

Vinkkejä: Oppimisen apuvälineet